ב-1961 ג'יין ג'ייקובס כתבה על המשבר שבו היו שרויות הערים האמריקאיות הגדולות. חלק מהרעיונות שלה, אומר יואב לרמן, כבר מקובלים היום בשיח התכנוני; אבל בפועל החשיבה התכנונית תקועה עם הרבה מהרעיונות שהביאו לנו את השיכונים של שנות ה-50 וה-60.
"אני מקווה שמה שג'יין ג'ייקובס כתבה לא יישאר רק בדיבורים; למרות שעברו 50 שנה, משבר העירוניות ומשבר הנדלן העירוני שאנחנו מרגישים אותו התעצם, לא רק בתל-אביב, הוא התעצם בכדור הארץ."
מה צריך כדי לבנות עיר "טובה"? מה לא עבד בברזיליה, בשיכון Pruitt-Igoe בסנט לואיס? מה בין אשדוד וערד לתל-אביב? מה רק ברעיון של פינוי-בינוי, ואיזה כלים אחרים יש להתחדשות עירונית?
כל זאת (ועוד!) בראיון עם יואב לרמן, כותב "עוד בלוג תל-אביבי", חבר הועד המנהל של עמותת "מרחב" לעירוניות מתחדשת בישראל, ועורך הבלוג שלה, "הרחובות שלנו".
למשקיענים:
- הספר "מותן וחייהן של הערים האמריקאיות הגדולות" מאת ג'יין ג'ייקובס, תורגם לעברית ויצא לאור בהוצאת בבל בשנת 2008. התרגום של הספר סביר, אבל נוטה לאקדמיות מסוימת, כך שמי שיכול אולי יעדיף לקרוא את המקור באנגלית.
- בדף הספר באתר הוצאת בבל יש קטע מהפרק הראשון, וכן קישורים לביקורות על הספר בבלוגים ובעיתונות.
- אפשר לצפות בוידאו ההרצאה "ארגון עצמי והעיר" של פרופ' יובל פורטוגלי שהוזכר בפרק.
- בויקיפדיה אפשר לקרוא על עירוניות מתחדשת; רוברט מוזס, מתכנן הערים הניו-יורקים הידוע (לשמצה) ועל ההתנגשות שלו עם ג'ייקובס ותושבים אחרים סביב התוכנית לבנות כביש מהיר בפארק וושינגטון סקוור בניו-יורק.
- פרויקט "confluence" בעיר ליון בצרפת.
- פרויקט Cheonggyecheon בסאול, קוריאה.
- שני ספרים נוספים של ג'ייקובס שיואב המליץ עליהם בפרק הם The Economy of Cities ו-Cities and the Wealth of Nations.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה